La Cronobiologia nutricional: millora la teva nutrició respectant els ritmes biològics

La Cronobiologia és una ciència que estudia els mecanismes temporals dels éssers vius, incloent-hi l’ésser humà. El nostre organisme experimenta canvis constants durant el dia: la pressió arterial és més elevada al matí, la temperatura corporal és més alta a la tarda i diferents hormones es segreguen en diferents moments del dia. Es per aquest motiu, que tenim molts més infarts al matí, més parts espontanis de matinada, més accidents vasculars cerebrals al matí, etc.

L’estudi de la Cronobiologia a tot el món i en totes les especialitats mèdiques està a l’ordre del dia des de fa ja bastant temps, sobretot en farmacologia. S’ha vist que molts fàrmacs tenen diferent efecte, segons el moment del dia en què el donem, de fet, van ser els oncòlegs els primers en observar aquests efectes en quimioteràpics.

La Cronobiologia nutricional és l’aplicació d’aquestes dades científiques a la nutrició. Es tracta de determinar quins són els moments òptims per a la ingesta de diferents tipus d’aliments i suplements nutricionals per a maximitzar l’eficàcia de la nostra dieta, tant per a les aportacions de macronutrients (glúcids, lípids, proteïnes) com dels suplements micronutricionals (magnesi, aminoàcids, calci, ferro, probiòtics, i omega 3 entre altres).

Els principis de la Cronobiologia nutricional poden ajudar a mantenir un pes saludable i lluitar contra malalties cardiovasculars i l’obesitat. Per exemple, evitar els sucres ràpids al matí (millor entrepà que dolços), menjar carn vermella durant el migdia i marisc a la nit. També es recomana menjar fruita al matí i, xocolata, fruita seca o olives a la tarda.

També ens ensenyarà que una pizza o un plat de pasta, engreixen molt més en el sopar que en el dinar o que els formatges grassos es poden menjar, però sempre al matí com el pernil.

Cal prendre els aliments en el moment òptim segons els ritmes diaris per a una millor absorció de nutrients i estabilitzar el pes. És important respectar el ritme de 5 menjars diaris amb horaris fixes. A més, cal prestar atenció a les interaccions alimentàries per a optimitzar l’absorció de nutrients que ingerim (ferro i calci, ferro i vitamina C, zinc etc.).

La Cronobiologia nutricional ens ensenya que respectar els ritmes biològics és vital per a la salut i per a tenir una millor qualitat de vida. Optimitza la teva nutrició alimentant-te segons el teu rellotge biològic.

Aquest blog està escrit per la Doctora Maria Ponsirenas de Centre Mèdic Sabadell, diplomada en Nutrició i Dietètica, especialista en dietes personalitzades, dietes per a tractaments de patologies cròniques i dietes especials.